Platformfüggetlen szolgáltatás integráló rendszer

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban a webalkalmazások használata egyre nagyobb szerepet játszik feladataink végrehajtásában. Munkánkat egyre több webalkalmazás együttes használatával végezzük a böngészőnkben, egyaránt a mobileszközeinkről és az asztali számítógépjeinkről.

A webes világ mellett a mobil világ is gyorsan fejlődik. Ma már egy okostelefonon képesek vagyunk gyorsabban elvégezni a feladatokat, mint egy számítógépről. Ez nagyban köszönhető annak, hogy a telepített mobilalkalmazásaink képesek egymás segítségével feladatokat elvégezni. Ez pedig annak köszönhető, hogy a mobil alkalmazások egy egységes keretrendszerbe integráltak, ami miatt közös módon tudnak kommunikálni, és feladatokat megosztani egymással, mint például az Androidban.

A webes világból viszont hiányzik egy közös integrációs keretrendszer, emiatt különböző vállalatoktól származó de hasonló szolgáltatások teljesen különböző interfészekkel rendelkeznek, így egy kliens az összes hasonló webszolgáltatás különböző interfészéhez kell külön-külön kapcsolódjon, ami N-szeres fejlesztési időt igényel.

A megoldás az, hogy egy közös webszolgáltatás integráló keretrendszerhez igazítsuk a webalkalmazásokat. A hasonló funkcionalitású webalkalmazásokhoz egységes interfészeket definiálhatunk, amit a vállalatok közösen fejleszthetnek. A webszolgáltatásokat egy közös nyilvántartásban rendeljük interfészekhez. Ennek következtében a szolgáltatás nyilvántartás képes egy kliensnek dinamikusan kiosztani több kompatibilis interfészű szolgáltatást, így elég egy darab klienst készíteni N helyett. A keretrendszerben a webalkalmazások közötti feladatmegosztáshoz az Androidban alkalmazott hatékony utasításküldési architektúra mintájára egy univerzális megoldást tervezek, amivel a felhasználók képesek a csatlakoztatott webalkalmazásaik jogosultságait ugyanabban a központi, felhőalapú szolgáltatás nyilvántartó rendszerben kezelni. A keretrendszer egy hatékony fejlesztői módszert kínál a web alkalmazások és webszolgáltatások integrálásához.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.