Plazmonikus szenzorelemek bioérzékelőként történő alkalmazásának tesztelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bonyár Attila
Elektronikai Technológia Tanszék

Munkám során a szakirodalom felhasználásával a lokalizált felületi plazmon rezonancián (LSPR-en) alapuló érzékelők működési elvét, valamint ezen eszközök lehetséges alkalmazási területeit tekintettem át, meghatározóan a bioérzékelőket tekintve. Kiválasztottam azt a LSPR-n alapuló érzékelő előállítási technológiát, amelyet a legalkalmasabbnak találtam potenciális bioérzékelő fejlesztéséhez.

Tanulmányoztam az érzékelővel kapcsolatban kívánt elvárásokat, miszerint legyen minél kisebb méretű, hordozható, minél jobb érzékenységű, jó képalkotó képességű, egyszerre több mérés is végezhető legyen rajta, valamint legyen eldobható, és ami az egyik legfontosabb: költség- és idő hatékony. Az elvárásokat és a tanszéki lehetőségeket is figyelembe véve az egyik előállítási technológia az arany kolloidból APTES-el szilanizált felületre kötése, de ideálisabbnak találtam a hőkezeléssel előállított technológiával készített szenzorelemek készítését, amit chip alapú elrendezésben valósítottam meg. Kísérleteim során kiemelkedő jelentőségű az üveghordozók tisztasága, hiszen ha szennyeződések találhatóak a felületen az APTES, vagy akár az arany nem tudja kialakítani a megfelelő kötéseket a felületen.

Feladataim közé tartozott a különböző technológiákkal előállított hordozók funkcionalizálása is, amelyet a munkám alatt DNS-el valósítottam meg. Méréseim során különböző paraméterekkel előállított kolloidos és hőkezelt mintákat hasonlítottam össze tömbi érzékenység, stabilitás és bioszenzorként való alkalmazhatóságukban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.