Pletykaterjedés vizsgálata a Twitter hálózatában

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A pletyka nagyjából egyidős az emberiséggel, és evolúciós szempontból nagyon kívánatos tevékenység, lévén segíti a közösségi kapcsolatok stabilizálását. Az egyén szempontjából információterjesztést és -szerzést tesz lehetővé, továbbá befolyásolja a népszerűséget és elfogadottságot. A technika fejlődésével a pletykaterjesztés folyamata megváltozott. Manapság a legfőbb információterjesztő csatornák a közösségi hálózatok, melyek mind időben, mind térben újfajta lehetőségeket teremtettek.

Jelen dolgozatomban a mai világban igen népszerű Twitter szolgáltatás közösségi hálózatán vizsgáltam meg, hogy ott tipikusan hogyan zajlik a pletyka terjedése, azaz az üzenetek újraosztása. A választásom azért esett erre a sok népszerű közösségi média közül, mert teljesen nyilvános hozzáférésűek a fejlesztők részére a kiajánlott szolgáltatások.

Először megvizsgáltam a Twitter szolgáltatás felépítését, milyen adatokat tárol a felhasználókról, azok milyen üzenettípusok segítségével tudnak egymással kommunikálni a hálózatban, majd kiválasztottam a pletykához legjobban hasonlító üzenettípust. Megvizsgáltam a nyilvános API szolgáltatását, amivel ezeket az üzeneteket le tudom kérni a szervertől, illetve azt, hogy ezeknek az üzeneteknek mely tulajdonságait érdemes eltárolni az erre készített adatbázisba. Ezt követően kiválasztottam a megfelelő API szolgáltatásokat, ennek segítéségével implementáltam az adatkéréshez szükséges szkripteket. Beállítottam a webszervert és az adatbázist, hogy tudja ezeket az adatokat fogadni és tárolni. A felgyűlt adatok közül kiszűrtem a hibás, hiányos vagy irreleváns információkat, ezek közül kiválasztottam egy-egy kezelhető méretű adathalmazt. Ezekre az adathalmazokra további adatokat kértem le a teljes értékű statisztika készítéséhez.

Az elkészült statisztikák alapján levontam a következtetéseket a felhasználói szokásokról, illetve az információk továbbosztásának működéséről, azaz a pletyka terjedéséről a közösségi hálózatban.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.