Portáldaru vezérlése Schneider PLC-vel

OData támogatás
Konzulens:
Katona László Dr.
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A portáldaruk kulcsfontosságú szerepet játszanak az iparban, illetve a kikötői anyagmozgatásban. Segítségükkel történik a hajóval érkező áruk kihelyezése a szárazföldre, illetve a szállítandó áruk felhelyezése a hajókra. A szakdolgozatom témája egy ilyen daru emelőhajtás-vezérlésének PLC-vel történő megvalósítása. Az emelőhajtás vezérlése lényegében egy pozícionált mozgás vezérlését jelenti, ahol is a pozícionálást inkrementális jeladóval kell megvalósítani. A dolgozat végigvezet az emelőhajtás vezérlésével kapcsolatos valamennyi feladaton, és egyértelmű megoldást is ad rájuk.

A rövid bevezető után a Tervezés című fejezetben megismerkedhetünk a vezérelendő daruval, és az emelőhajtás elemeivel, köztük az emelőhajtás működtetéséhez szükséges szenzorokkal. Ezt követően egy irányítási rendszert tervezünk a daruhoz, ahol is kiválasztjuk a feladathoz megfelelő PLC-t, frekvenciaváltót, HMI-kontrollert stb., és ezeket egy rendszerbe foglaljuk.

A következő fejezet a Programfejlesztés címet viseli. Itt elkészítjük az emelőhajtást vezérlő PLC-programot, beprogramozzuk a frekvenciaváltót, és még egy HMI-alkalmazást is készítünk a vezérléshez. Ezt követően a teszteket elvégezve meggyőzően bizonyítjuk, hogy az elkészült program valóban helyesen működik.

A dolgozat utolsó fejezete a Zárógondolatok nevet viseli. Itt először megnézzük egy olyan probléma megoldását, amit csak a teljes PLC-program ismeretének birtokában lehet megtenni, majd megvizsgáljuk, hogy az elkészült munka milyen irányokban fejleszthető tovább.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.