Pozíció szenzor alapú algoritmus fejlesztés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Csorba Kristóf
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A villamos hajtásokban alkalmazott fordulatszám- és pozíció szabályozás alapvető feltétele a motor pozíciójának pontos ismerete. Egy modern autó több komponensét is egy-egy kisebb motor által mozgatják, amit természetesen egy szabályozó segítségével valósítanak meg. Emiatt különösen fontos, hogy a pozíciót minél pontosabban határozzuk meg, ugyanis a szenzor pontatlanságából fakadóan a szabályozó maradó hibával dolgozna.

Jelen diplomamunka keretein belül egy olyan algoritmus implementálásával foglalkozom, ami egy ilyen motor pozíciójának minél pontosabb meghatározásában nyújt segítséget. A feladatom során egy MR (Magnetorezisztív) szenzor kimeneti jelének paramétereit kellett a lehető legpontosabban meghatároznom beágyazott környezetben, hogy a későbbiekben a szabályozó az aktuális pozíciót korrigált jelekből tudja számolni, ezáltal minimálisra redukálva a felmerülő hibákat.

A dolgozatom során végigvezetem az olvasót a szükséges matematikai ismeretek megszerzésétől kezdve a feladatra legalkalmasabb algoritmust kifejtő cikk megtalálásán keresztül a konkrét feladatot végző fő algoritmus és azt támogató segédalgoritmusok implementálásáig. Lezárásként a kész szoftver modult analizálom, értékelem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.