Pozícióinformáción alapuló prediktív mobilitás-kezelés megvalósítási lehetőségei Android rendszeren

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Napjainkban a mobilitás és az infokommunikációs technológiák fejlődésének köszönhetően egyre szélesebb körű szolgáltatásokat vehetünk igénybe mobilkészülékünk segítségével. A felhasználók egyik legnagyobb elvárása, hogy a földrajzi pozíció változtatása (vagyis a mobil viselkedés) semmilyen hatással ne legyen az épp igénybe vett szolgáltatásra. Egyre nagyobb az igény a valós idejű alkalmazások fejlesztésére, a felhasználói élmény növelésére, valamint, hogy mindezt az erőforrások optimális kihasználásával valósítsuk meg. A folyamatos és erőforrás takarékos szolgáltatásnyújtáshoz újfajta mobilitás kezelést megvalósító algoritmusok kifejlesztése és implementálása szükséges a különböző mobil platformokra. Az új módszerek kialakításában fontos szerepet kaphat a pontos földrajzi koordináták ismerete, hiszen ezek, és egy előzetesen kialakított és folyamatosan frissített tudásbázis segítségével pontos előrejelzéseken alapuló, hatékonyabb hálózatváltásokat hajthatunk végre.

A szakdolgozatom során átfogó irodalomkutatás végeztem a mobilitás kezeléssel és jövőbeni lehetőségeivel kapcsolatban. A félév során olyan alkalmazásokat implementáltam Android platformra, melyek első lépésként szolgálnak a prediktív hálózatváltás modern végberendezéseken történő, felhasználóbarát megvalósítása felé.

Két alkalmazást készítettem. Az első fejlesztésem egy olyan program, mely erőforrás hatékonyan képes váltani a 3G és WiFi hálózatok között. A második programom ennek a bővítése olyan funkciókkal, mint az általunk bejárt útvonalhoz tartozó információk rögzítése (ennek alapján heatmap készítés), SQLite adatbázis használata, IP címek monitorozása, valamint a prediktív hálózatváltáshoz szükséges információk meghatározása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.