Pozíciókövető és helyzetjelentő alkalmazás fejlesztése mobil eszközre

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ekler Péter
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok világában egyre nagyobb teret kap a mobil programozás. Számos platform elérhető a piacon, amik közül a fejlesztők különböző szempontok közül válogathatnak. Ezek a mobil készülékek olyan technológiákkal vannak felszerelve, amik megsokszorozzák a mobilfejlesztés lehetőségeit. Ilyen technológia például a műholdas helymeghatározás vagy a mobil internet elérés is. Ilyen eszközök birtokában kifejleszthető egy olyan rendszer, ahol a mobil készülék helyzete nyomon követhető, valamint számos funkcióval bővíthető. A szakdolgozat célja egy ilyen rendszer megvalósítása.

A dolgozat az első fejezetekben ismerteti a felhasznált platformokat, technológiákat. Kitér a mobiltelefonok történetére, és ismerteti a kliensalkalmazás célplatformjait, az Amerikában még mindig közkedvelt és elterjedt Blackberry platformot, valamint a feltörekvő és a piacon egyre nagyobb teret nyerő nyílt forrású Android platformot. A két platform közötti különbségekre a fejlesztés során derül fény. A kliensalkalmazás megvalósított funkciói közé tartozik a GPS koordináták folyamatos frissítése a szerveren, valamint ezekhez a koordinátákhoz köthető üzenet vagy kép is. Ezek alapján a szerveralkalmazáson keresztül a felhasználó nyomon követheti a készülék pozícióját, és értesülhet rövid üzenetekről, vagy képről.

A szakdolgozat része a szerveroldali alkalmazás megvalósítása is, ezt a feladatot a látványos weboldalak létrehozására kifejlesztett Adobe Flash segítségével oldom meg. A koordináták adatait egy adatbázisban tárolja a rendszer, amihez a Flash oldal egy saját fejlesztésű PHP segítségével csatlakozik.

A szakdolgozat végén a fejlesztési tapasztalatok, a működő rendszer bemutatása és az értékelés olvasható.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.