Pozícionálás 4. generációs mobil hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A félév és szakdolgozatom készítése során először irodalomkutatást végeztem, mely során elmélyítettem tudásom a különböző rádióhullám alapú pozicionálási eljárásokban. Megismertem sok különböző és érdekes technikát melyek mind azt a célt szolgálják, hogy valamilyen úton-módon meghatározzák a felhasználó földrajzi helyzetét. Ezeket a technikákat és eljárásokat részletesen be is mutattam dolgozatom keretei között.

A dolgozat készítésének következő lépcsőfokaként megismerkedtem napjaink egyik legmodernebb és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő rádiós távközlési technikájával, a 4. generációsnak tekintett LTE rendszerek felépítésével és működésének technikai hátterével. Ennek részeként megismertem és bemutattam az LTE-ben található helymeghatározást dedikáltan segítő technikákat, mint a „Pozícionálást segítő Referencia Jelek” (PRS jelek) és az „LTE Pozícionálási Protokoll” (LPP).

Végül dolgozatom utolsó pilléreként egy az LTE-ben használt pozícionálási eljárást, az E-CID eljárást implementáltam a tanszéken az elmúlt évek során készített MATLAB alapú szimulációs környezetbe (melynek alapjai a WINNER csapat által készített WINNER II-es csatornamodellen nyugszanak), majd különböző környezetekben (városi, külvárosi és vidéki környezetben) tanulmányoztam implementált algoritmusom viselkedését, működésének helyességét annak függvényében, hogy hány bázisállomás állt a rendelkezésemre a pozíció meghatározásához.

A végeredmény egy összességében egészen jól működő algoritmus lett, mely könnyen tovább bővíthető és fejleszthető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.