Precíziós mérleg illesztése MELFA robotcellához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjainkban növekvő ütemben zajlik a termelési folyamatok automatizálása, egyre több helyen alkalmaznak ipari robotokat egyszerű és összetett anyagmozgató műveletek végzésére is.

A gyártók a termékeket csomagolva szállítják le, a csomagokban általában több komponens kap helyet. A csomagolás hiánytalanságának ellenőrzésére elterjedt és hatékony módszer a tömegmérés (pl. TV-k, monitorok, szórakoztató elektronikai berendezések gyártásakor). Szakdolgozatom célja egy ilyen eljárás prototípusának létrehozása, melyben a precíziós mérleget egy MELFA robotcellához illesztjük.

A felhasznált, Excell típusú precíziós mérleg Mitsubishi robotkar PLC-jével való MODBUS alapú kommunikációjának megvalósítása volt munkám első célkitűzése. A lehetséges megoldások vizsgálata után a számítógépen keresztüli kommunikációt választottam az adatátvitelhez. Az adatokat a robotcella grafikus ember-gép interfészén (HMI) jelenítettem meg, majd a robotkar programozása során ezekkel az adatokkal dolgoztam. A robotkar feladata a csomagok mozgatása a tároló rekeszek és a mérleg között, majd a mért tömeg függvényében annak eldöntése, hogy a csomag helyes-e vagy sem. A feladat utolsó része a HMI-rendszer kijelzőjének ergonomikus megtervezése volt. A képernyőn lámpák tájékoztatják a felhasználót arról, hogy a csomag tömege megfelelő-e, és ha nem, akkor mely elemek, komponensek hiánya, illetve többlete okozza a hibát. Dolgozatomban ezeknek a feladatoknak a megvalósítását részletezem.

Az egyes részfeladatok kidolgozásához és a kapcsolódó programkódok megírásához több fejlesztői környezetet is használtam: a kommunikáció megvalósítását a National Instruments LabVIEW fejlesztőkörnyezetében végeztem, a robotkar programját a MELSEC Navigator MELFA Basic V nyelvén írtam, a HMI képernyőjét pedig a GT Works3 nevű programmal terveztem. A feladat végeredménye egy csomagellenőrzésre és tájékoztatásra alkalmas integrált környezet.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.