Prémium alapú megújulóenergia-támogatási rendszer vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Divényi Dániel Péter
Villamos Energetika Tanszék

Európai Uniós elvárásoknak megfelelően Magyarországon 2020-ra az energiafelhasználás legalább 13%-t megújuló energiaforrásokból kell fedezni, míg a cél, amit a tervek szerint el szeretne érni országunk 14,65%. Bár a legfrissebb adatok szerint a teljes energiafelhasználásban ezt a célt sikerült teljesíteni országunknak, a villamosenergia-termelésben a megújulók részaránya elmarad az uniós országok átlagától.

A megújulók elterjedésének segítéséhez szükség van valamilyen támogatási rendszerre, hiszen ezen termelőegységek igen nagy beruházási költséggel rendelkeznek, a villamos energia piaci ára viszont nem olyan magas, hogy ezek megtérüljenek. A világ országaiban más és más támogatási rendszert alkalmaznak. Magyarországon jelenleg kétféle támogatási rendszer van érvényben, melyek nagyban eltérnek egymástól. Dolgozatom során ezeket a támogatási szisztémákat fogom egymással összehasonlítani, bemutatva azok sajátosságait.

Különös tekintettel a naperőművek lehetőségeit fogom megvizsgálni a megújult magyar támogatási környezetben, annak ösztönző jellegét a különböző tájolásokra vonatkozóan, valamint az energiatárolók lehetséges alkalmazását.

A dolgozat során az elemzéseim kizárólag a fotovoltaikus erőművekre szorítkoznak, ennek oka, hogy várhatóan a növekedés kizárólag napelemparkok beépített teljesítményének esetében lesz tapasztalható a közeljövőben.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.