Présüzemi szállítószalag-rendszer vezérlő szoftverének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Bálint
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Egy vezető autógyártó hazánkban lévő üzemét, bővíteni fogják, hogy lépést tudjon tartani a mai igényekkel. A bővítés során a meglévő gyárrész másolata készül el, melynek következményeként gyorsulni fog a termelés. Az új részt a gyártó aktualizált szabványainak megfelelő módon kell működtetni.

Az autógyártási folyamat egy része a présüzemben zajlik, ahol melléktermékként fémhulladék keletkezik. A hulladékot el kell távolítani a présgépek alól, majd a különböző anyagú lemezeket szortírozni kell. A különválogatott darabokat szállítószalagok segítségével kell eljuttatni a tároló konténerekbe. A projekten belül az én feladatom egy ilyen hulladékszállító rendszer megtervezése és elkészítése volt.

Dolgozatomban ismertetem az ipari irányítástechnika egyes autóiparban meghonosodott módszereit, az üzem számára kidolgozott megoldásban alkalmazott PLC családot és fejlesztőkörnyezetet, valamint a gyár szabványrendszerének azon részeit, melyek a feladat megoldásához szükségesek. Ezek után bemutatom a feladat megtervezett részeit, a megoldáshoz szükséges lépéseket, a rendszer vezérléséért felelős logikai feltételeket és az ember-gép kapcsolatot megteremtő HMI alkalmazást. Zárásként összegzem az eredményeket és a megoldás során keletkező tapasztalataimat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.