Preventív villámvédelmi rendszer fejlesztése távvezetéki munkálatokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss István
Villamos Energetika Tanszék

A villámvédelem célja, hogy egy védendő objektumot villámcsapás következtében ne érjen jelentős károsodás. A konvencionális villámvédelmi módszerek ezt a villám levezetésével oldják meg, de sokszor nem alkalmazhatóak költséghatékonyan, vagy ki sem vitelezhetőek. A preventív villámvédelem esetén ezt a célt megelőző intézkedések adott időben történő bevezetésével oldják meg.

Ez igaz a távvezetéki munkálatoknál alkalmazott feszültség alatti munkavégzésre (FAM) is. Az elmúlt évek technikai és gazdasági versenyhelyzete a FAM technológia előretörését eredményezte Európa számos országában, így értelemszerűen felmerült az igény alternatív villámvédelmi megoldásokra.

Jelen dolgozat témája egy ilyen távvezetéki munkálatokra optimalizált preventív villámvédelmi rendszer, mely – online módon – fuzzy logikára épülő következtetőrendszerrel végez prediktív erejű becsléseket, ez alapján csökkentve az éves várható kárértéket.

A dolgozat bemutatja az egyszerűbb villámvédelmi rendszerek hiányosságait, bizonyos soft computing módszerekben rejlő lehetőségeket, majd ezek felhasználásával a rendszer tervezésének egyes lépéseit.

Végezetül a dolgozat több továbbfejlesztési lehetőséget is bemutat, a minél pontosabb riasztási képesség, így a minél költséghatékonyabb működés eléréséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.