(Pro)Aktív szék tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Stumpf Péter Pál
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az emberiség egyre nagyon hányada végez irodai munkát. Kezdetben az irodai munka is megkívánt aktív mozgást, de digitális korunkban a feladatok 90%-ka elvégezhető az asztal mögül hála az egyre inkább az életünkbe integrálódó számítógépeknek és az internetnek. Ennek köszönhetően a napi mozgásunk nagymértékben visszacsökkent, ami nagy hatással van egészségügyi állapotunkra is. Evolúciónk során a belső szervezetünk, váz szerkezetünk a meglehetősen sok mozgáshoz alkalmazkodott. Ez az oka, hogy a sok irodai, passzív munka a hát- és gerincfájdalmakon felül keringési problémákat is szül.

A nyugati világban már egyre nagyobb trend az ilyesfajta munkából adódó terhelések csökkentése, az ergonómia figyelembevétele. Ennek köszönhetően alakultak ki és vannak a piacon úgynevezett aktív székek, melyek az említett súlyos problémákat hivatottak orvosolni.

A szakdolgozat célja a jelenlegi piac felmérése, a különböző termékek összehasonlítása. Ezen adatok alapján megfogalmazni mi is a feladata egy ilyen széknek és ennek melyek azok, amelyek eleget is tesznek, mik a hátrányok, mik az előnyök. Tudatában mindennek megfogalmazni és kitalálni egy új, minden eddiginél jobb koncepciót kihasználva a jelenlegi termékek előnyeit és kiküszöbölve hátrányaikat.

A szakdolgozat ennek folyamatát írja le lépésről lépésre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.