Próbapad tervezése erőművi biztonsági szelepek minősítéséhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kádár István
Villamos Energetika Tanszék

Összefoglaló

A hőerőművekben, az energiát szállító nagynyomású közeg, például a reaktorból hőt elszállító, illetve a gőzturbinát hajtó víz, vízgőz folyamatos statikus és dinamikus terhelést jelent az azt körülvevő csövekre, nyomástartó edényekre, armatúrákra, tehát a különböző gépésztechnológiákat megvalósító rendszerek elemeire. Olyan üzemzavar esetén, amikor a közeget áramoltató körben például egy atomerőmű primer körében a nyomás a maximálisan megengedett érték fölé emelkedne, a mechanikai stressz csökkentésének drasztikus, de hatékony módja, hogy biztonsági lefúvató szelepeken kiengedik a közeg egy részét.

Diplomatervem témája, a hazai atomerőmű primer körében jelenleg használatos biztonsági lefúvató szelep típusához megfelelő, ún. meleg próbapad villamos és irányítástechnikai tervezése. A beruházó célja, hogy ezen a berendezésen elvégezhető legyen ezeknek a szelepeknek a laboratóriumi körülmények közötti rendszeres, kötelező tesztelése, és a tesztelés alatt folyamatosan mért és rögzített folyamat paraméterek, alapján a tesztelt szelep minősítése.

A dolgozat elején leírom a villamos táplálást igénylő, illetve a programozható logikai vezérlő által irányítandó technológiákat, majd összesítem a beruházó és a leendő üzemeltető által támasztott követelményeket. Ezután a tervezés során felmerült készülék típus kiválasztási, méretezési feladatokkal, a betáplálással, a kábelezés tervezésével, a kábelútvonalak kialakításával, valamint a kivitelezési munkákhoz elkészített dokumentáció felépítésének egyes kérdéseivel foglakozom. Végezetül, az elkészült tesztelő rendszer beüzemelésekor, és első használatakor szerzett tapasztalataimat osztom meg.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.