Procedurális ecsetminta generálás Markov mezőkkel, filmipari alkalmazás céljaira

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szirmay-Kalos László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A dolgozatban egy olyan procedurális eljárás részleteit tárgyaljuk, amellyel rajz- és festőművészek ecsetmintáinak stílusjegyeit elemezve azokból akár végtelen hosszú szekvencia készíthető, amit már meglévő, számítógépes tervezés során elkészült képekre és jelenetekre alkalmazva azt az illúziót kelti, mintha a művész sajátkezűleg rajzolta volna őket. A megközelítés alapjait már meglévő kutatási eredmények adják, amelyek továbbfejlesztésével a módszer éles ipari alkalmazása is lehetővé válik - az állóképek torzításán kívül az új algoritmus egy animációs mozifilm elkészítésében is szerepet kapott.

A módszer nehézsége, hogy a művész által készített ecsetvonások stílusának megőrzésén túlmenően nem engedhető meg, hogy a generált vonalak bármilyen szemmel látható periodicitással rendelkezzenek. Az algoritmus a művészi stílus elemzéséhez valószínűségi megfontolásokat alkalmaz: a Markov mezők tulajdonságai alapján az átmeneti valószínűségek függetlenné tehetők a megelőző állapotoktól. Az ecsetminta ennek következtében tetszőleges pontról, előzetes ismeretek hiányában is akár végtelen hosszúságban folytathatóvá válik.

Az eredményül kapott ecsetminta periodicitásának elkerüléséhez az útvonalakat nem helyben, hanem már előzetes tervezés során rangsoroljuk - azokat a lehetőségeket, amelyek nagy valószínűséggel a görbe végállapotához vezethetnek, az elemzés folyamán plusz költséggel büntetjük. Ehhez a mesterséges intelligencia területén jól ismert megerősítéses, vagy Q-tanulás módszerét alkalmazzuk.

Az eredmények ismertetése mellett a dolgozatban rámutatunk a már meglévő eljárások hiányosságaira, illetve arra, hogy miért nem bizonyulnak elégségesnek a fenti probléma megoldására, továbbá szó esik az ismertetett algoritmus egyéb területeken való felhasználási lehetőségeiről is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.