Profilfúró automata hajtásainak vezérlése Siemens PLC-vel.

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom célja egy profilfúró automata hajtásainak vezérlése programozható logikai vezérlővel.

A profilfúró elkészítése során az első és legfontosabb fázis a legmegfelelőbb eszközök kiválasztása a sikeres megvalósításhoz. Ezen folyamat során kiemelt szerepet kapnak a lineáris hajtások, a forgatóegység és a fúróegység. Emellett a lefogatásokhoz és rögzítésekhez alkalmazott sűrített levegős rendszerek vezérlésének megismerésére, valamint a megmunkálandó profil hosszának méréséhez használt technikára kell kiemelt figyelmet fordítani.

A vezérlő szekrény összeállítása, majd a mozgató egységek és a fúró egység villamos, illetve pneumatikus bekötése után a fúrási folyamat lépéseit kell meghatározni. Itt ki kellett térni a mozgatások szempontjából kritikus helyzetekre, ahol a fúró esetlegesen elakadhat a profilban illetve a szerszámban.

A folyamatábra elkészítése nagy segítséget nyújt az automatikus üzemmód lépéseinek programozásában. A kézi üzemmódra pedig egy olyan kijelzőn könnyen kezelhető sémát kell kialakítani, amivel egyszerűen módosíthatók az egyes fúrási paraméterek. Természetesen a profilhossz mérése után a tiltott zónák automatikusan kiszámításra kerülnek és a fúrási paraméterek ezeknek a számított értékekenek a függvényében változtathatók.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.