Programozás oktatását segítő játékplatform fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Tóth Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Manapság egyre több informatikusra van szükség. A világ elmozdult a digitális irányba és környezetünket ellepték a technológia vívmányai. Minden eszközünket valamilyen programozási nyelv és technológia megoldás irányítja. Ám a szakmabeliek száma közel sem növekszik azonos arányban.

Ezt a társadalmi problémát informatikus és munkaerőhiány követte, melyen sokan, sokféleképpen próbálnak segíteni. Úgy gondolom a programozást már fiatalon oktatni kell, és meg kell teremteni egy olyan jövőképet, melyben az iskolások akár már gyerekkorban motivációt találhatnak.

Manapság számos alkalmazás létezik, mely valamilyen módon programozásra próbál oktatni. Minden ilyen szoftver más aspektusból közelíti meg a témát, még sem sikerült nagyobb áttörést elérni sem a világban, sem pedig az oktatásban.

Dolgozatom során arra törekedtem, hogy egy olyan szoftver rendszert építsek, mely játékosan segít a programozás tanulásában, úgy, hogy azt a felhasználó észre sem veszi. Egy olyan platformot építek, melynek segítségével számítógépes játékok fejlesztésére van lehetőség mindenféle informatikai ismeret nélkül. Ez lehetőséget ad arra, hogy a gyerekek már fiatal korban elkezdhessék használni, anélkül, hogy a tanulás és a programozás oktatásának terhe a vállukra nőne.

Munkám kiterjed egy - a fenti igényeket kielégítő - játékkészítő asztali alkalmazás fejlesztésére, valamint egy olyan komponens elkészítésére, mely ezt a játékot futtatni képes. Utóbbi, akár a fejlesztő platform használata nélkül is teljes funkciót képes ellátni, a játékot futtatni, ezzel megteremtve egy igazi szoftverfejlesztési ciklus látszatát, és a terméket, mint annak eredményét.

Úgy gondolom sikerült egy hasznos, akár oktatási platformnak megfelelő, szoftvert készítenem, ami bár rengeteg további fejlesztést igényel, az alapokat rugalmasan és érthetően megteremti.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.