Programozást oktató játék fejlesztése .NET platformra

OData támogatás
Konzulens:
Somogyi Ferenc Attila
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítógépek és mobiltelefonok az elmúlt évek során egyre nagyobb szerepet kapnak életünkben, mára már a mindennapjainknak szerves részei. Nem meglepő, hogy a gyerekek is egyre fiatalabb korukban kezdik el aktívan használni ezeket az eszközöket. A fiatalabb korosztály figyelmét leginkább a játékokkal lehet megragadni, az ebben rejlő lehetőségeket felismerve egyre több oktatási célú játékszoftver jelenik meg a piacon. Nincs ez másképp a programozást tanító játékokkal sem, hiszen ezek hatékonyan vezetik be a gyerekeket a programozás világába.

Szakdolgozatom célja egy olyan játékprogram elkészítése, amely alkalmas a programozás, illetve a programozási szemlélet tanítására anélkül, hogy ennek során szükség lenne valamelyik ismertebb programozási nyelv elsajátítására. Így a gyerekek a játék során észrevétlenül sajátíthatják el a szükséges gondolkodásmódot, amit később valamely programozási nyelv tanulása során is nagy eséllyel tudnak majd hasznosítani.

Az elkészült játékban a felhasználónak egy robotot kell irányítania. A pályák teljesítéséhez esetenként össze kell gyűjteni bizonyos tárgyakat, vagy különböző akadályok nehezítik a célba jutást. Az utasításokat szöveges formában kell megadni, ezáltal a játék közelebb áll a valós programozási nyelvekhez. A megadható utasítások egy saját programozási nyelvet alkotnak. A nyelv leírását és feldolgozását az ANTLR nevű parser generátor eszközzel oldottam meg. A játékalkalmazást .NET alapú technológiák segítségével készítettem el, a felület leírásához WPF-et használtam.

Az utasítások tetszőleges mélységig, előre és visszafele is visszajátszhatóak. Ezzel követhetőbbé válik a program végrehajtásának folyamata, illetve segíti a tanulást, mivel a lépések részletes vizsgálatát teszi lehetővé.

A felhasználónak lehetősége van egyéni pályák megadására is. Ehhez egy második nyelvet adtam meg, amely segítségével megadható a pályák leírása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.