Programozható időmérő tervezése és készítése fizikai kísérletekhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Ernő
Elektronikus Eszközök Tanszéke

Szakdolgozatomban egy mikrokontroller vezérlésű programozható időmérő tervezését mutatom be, amely egyszerű fizikai kísérletek elvégzésében nyújt segítséget. A mérőegység készítésének célja a klasszikus fizika oktatása során előkerülő kinematikai- és mechanikai kísérletekhez szükséges mérés megkönnyítése. Ezek a kísérletek a középiskolai fizika tananyag szerves részét képezik, de megjelennek az egyetemi természettudományos alapozó tárgyak során is.

A megtervezett rendszer segítséget próbál nyújtani az oktatóknak és diákoknak a mérések egyszerűbb elvégzéséhez. Így a technikai megvalósítás nehézségei kevésbé vonják el a figyelmet a fizikai alaptörvényeinek megismeréséről és megértéséről.

A dolgozatomban négy kiválasztott kísérleten keresztül mutatom be az időmérés jelentőségét illetve mikrokontrolleres mérőegység alkalmazásának előnyeit. Kitérek a kísérletek fizika hátterének, illetve megvalósításának bemutatására is.

Röviden áttekintem az alkalmazható elektronikus szenzorokat, azok főbb típusait, működési elvét. Két kiválasztott szenzor egység működését, kapcsolását és megvalósítását részletesen is bemutatom.

Dolgozatom végén összefoglalom a tesztelés során gyűjtött mérési eredményeket, majd kitekintést nyújtok a további fejlesztési lehetőségekre.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.