Programozható megszakítók laboratóriumi környezetbe illesztése

OData támogatás
Konzulens:
Cselkó Richárd
Villamos Energetika Tanszék

Szakdolgozatom célja a programozható kisfeszültségű megszakítók tanulmányozása, beleértve egy adott megszakító néhány paraméterének mérését, valamint a védelem utólagos megvalósításának vizsgálatát.

Dolgozatom két részből épül fel, az első részben a megszakító elméleti hátterét és a vonatkozó szabványokat ismertetem. A második részben megvizsgálom megszakító néhány paraméterét, valamint a védelem beállításához szükséges méréseket végzek a próbatranszformátorral.

Mérésekkel meghatároztam az üresjárási és rövidzárási áramokat néhány mérési pontban. Az eredmények alapján a Masterpact NT megszakító nem minden esetben képes megvédeni a hálózatot a rövidzárral szemben. A próbatranszformátor szélsőséges üzemállapotai miatt nem lehet olyan beállítást találni, ami minden körülményhez igazodik.

A Micrologic 2.0 A védelem rendelkezik késleltet termikus túláram kioldóval is. Azonban a már kiépített vezetékek áramterhelhetősége kisebb a védelemben beállítható értékeknél. A próbatranszformátor időszakos üzemeltetése miatt feltehetően ez nem jelent majd problémát a használat során.

A kapott eredmények alapján javaslom a Schneider Masterpact NT megszakító beépítését a próbatranszformátor üzembiztonságának növelése érdekében. További kiegészítő védelem kiépítése ajánlott a 10 kV-os hálózaton, az esetleges kábelzárlatok ellen.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.