Programozható tápegység szabályozó áramkörének tervezése és elkészítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kollár Ernő
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A szakdolgozatom során egy olyan szabályozó megtervezését mutatom be, amely a lineáris tápegységeknél jobb hatásfokú, miközben a statikus és dinamikus paraméterei, (stabilitás, feszültséghullámosság) összemérhetők vele. A dolgozat során megállapítottam, hogy ez a követelmény önmagában sem lineáris, sem pedig kapcsolóüzemű szabályozóval nem teljesíthető.

Az irodalomkutatás során megismerkedtem a tápegységek alaptípusaival, a lineáris és kapcsolóüzemű tápegységek főbb tulajdonságaival, és jellemző tervezési paramétereikkel, határadataikkal.

A tervezés során, az irodalomkutatás közben megismert alaptípusok közül kiválasztottam ki a megfelelőket. A megoldás során két típus kombinációját kellett alkalmazni, hogy a statikus és dinamikus elvárásoknak is megfeleljen az áramkör. A tervezés az áramkör fokozatokra bontásával történt. Az áramkör működőképességét, elvárható teljesítményét szimulációval is ellenőriztem. A tervezés részét képezte a nyomtatott áramkör megtervezése is.

Végül az elkészült áramkört beültettem, majd élesztettem. Az áramkör működési jellemzőit, statikus és dinamikus paramétereit mérésekkel ellenőriztem, sor került a hatásfok részletes, több munkapontban történő mérésére is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.