Prototípus mobil alkalmazás fejlesztése cukorbetegek részére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Forstner Bertalan
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat elkészítése minden Bachelor of Science (BSc) képzés utolsó félévében lévő egyetemi hallható számára elkészítendő feladat. Ennek keretein belül mindenkinek a számára legközelebb álló technológiát alkalmazva kell elkészíteni egy olyan projektet, amelyben felhasználja a BSc képzés során szerzett ismereteit. A szakdolgozat hatékony elkészítését elősegíti, ha a hallható olyan témát választ, amely számára érdekes, kihívást lát benne. Ezen szempontokat figyelembe véve választottam a témámat, amelyet elkészítettem a szakdolgozat keretein belül. A projektem nem csak egy a szakmámat érintő megoldásról szólt, hanem szorosan összekapcsolódott egy globális problémával a cukorbetegséggel, amely a 21.századra az egyik leggyakoribb betegséggé vált az emberek körében. A legtöbb betegséget, így a cukorbetegséget is egyre jobban próbálja az orvostudomány megismerni, új kezelési eljárásokat kifejleszteni, azonban még nem sikerült tökéletes gyógymódot találni a diabétesszel élők számára. Napjainkban még nagyon kötött a mindennapos életük, nap mint nap figyelniük kell a betegségükre, folyamatos fegyelmet kell tanúsítaniuk, mind a gyógyszer adagolásban, mind étkezésben.

A szakdolgozatom során egy prototípus alkalmazást készítettem el Android platformon. A félév során a technológia megvalósításokon túl az applikációhoz egy Bluetooth kommunikációt használó vércukormérő integrációját valósítottam meg annak érdekében, hogy demonstrálni tudjam, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy ilyen megoldás megvalósításában. Az elkészített változat olyan funkciókkal rendelkezik, amelyet a saját elképzeléseim, illetve több Play Áruházban megtalálható alkalmazásoknál talált hozzászólások alakítottak ki, annak érdekében, hogy a diabétesszel élők számára egy valóban hasznos, az életüket megkönnyítő megoldás prototípusa készüljön el.

Az elkészült applikáció egy alapot biztosít arra, hogy a továbbiakban erre alapozva egy komplexebb alkalmazáscsomagot lehessen elkészíteni, illetve tesztalanyok bevonásával visszacsatolást kaphasson az alkalmazás és az ehhez tartozó elképzelés, hogy megfelelő irányban halad-e a fejlesztés, illetve további technológia megoldásokat lehessen beépíteni a későbbiekben a tanácsaik alapján.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.