Pszichoakusztikai modellek az audiotömörítésben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rucz Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A diplomatervezés feladatom egy veszteséges audiotömörítő létrehozása volt Matlab környezetben. Ehhez először a szükséges háttérismereteket kellett elsajátítanom.

Jelen dokumentumban megtalálható az emberi hallás jellemzése, és annak bemutatása, hogy a hallás tulajdonságaiból kifolyólag milyen hiányosságokat használhatunk ki audiotömörítés során.

Dolgozatom következő lépése a kódoló implementálása Matlab-ban. Ehhez a szükséges irodalomkutatás elvégzése után, egy megfelelő dokumentációt használva alapul elkészült egy veszteséges kódoló. Ennek a kódolónak a segítségével eleinte egyszerűbb mintajeleken, majd zenei időszeleteken keresztül bemutatom a hallás korábban megismert tulajdonságait és az ezeket kihasználó alkalmazott módszereket.

A kódolón átalakításokat és kiegészítéseket végeztem, így nem csak rövidebb időszeletek, hanem tetszőlegesen hosszú hangminták kódolására is képes.

A meghallgatásos tesztekből kapott szubjektív eredmények nem bizonyultak elég informatívnak a kódoló minősítéséhez, ezért egy objektív minőség mérőszám számítására volt szükség. Erre alkalmas a PEAQ audiominőség elemző. A dokumentum tartalmazza a PEAQ kialakulásának történetét és egy létező implementációjának bemutatását. Kisebb átalakítások után ez a Matlab-kód alkalmas az általam készített kódoló vizsgálatára. Több különböző hangmintát azonos kódolási paraméterek mellett kódolva a kódoló képességeit a PEAQ által számított minőség mérőszámok segítségével vizsgálhatjuk.

A referenciaként választott kódolónak egy hiányosságával szembesültem, melynek javítására javaslatot teszek, majd a javasolt megoldást meg is megvalósítom.

A módosított kódolóval így újra kódolhatjuk ugyanazokat a hangmintákat, és a PEAQ segítségével objektív mérőszámokat is kapunk eredményeink vizsgálatára.

Az elkészült audiotömörítő és az azt bemutató jelen dokumentum hasznos lehet további oktatási célokra is, mivel a kódolás minden lépése nyomonkövethető, a számítás részeredményei külön is megjeleníthetőek, elemezhetőek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.