Publikációs adatok grafikus reprezentációja böngészőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Munkámat a különböző publikációs fájltípusok áttekintésével kezdtem, melyek között mindegyik picit más célra lett létrehozva, eltekintve attól, hogy lényegében ugyanarra valók. A legrégebbi és legáltalánosabb fájlformátum a CSV, ami nem biztosít publikáció specifikus attribútumokat, bár könnyen használható. Jobb szemantikával bírnak azonban az EndNote, Refman és RIS fájlok, melyek nagyon hasonlítanak egymásra formátumban, meghatározott kulcs-érték párokat tudunk bennük tárolni, és egy cikktől terjedve konferenciajegyzeten át könyvekig mindent le tudunk a segítségükkel írni. A választott fájlformátumom végeredményben a LaTeX-re épülő BibTeX volt, melyet sok publikációs oldal támogat, pár betűs kulcsok helyett olvashatóbb attribútumokat használ, így kézzel is könnyen szerkeszthetőek.

A publikációs weboldalakról ugyanaz elmondható, mint a fájltípusokról, annak ellenére, hogy céljük közös, mindegyik picit más. A legnagyobb adatbázissal a Google Scholar, mely minden tudományterületről tárol bejegyzéseket, viszont sokszor nem elég relevánsak az adatai. További nagy oldalak a Scopus és a Web of Science, ezek már nem annyira nyíltak, mint a Google Scholar, és csak mérnöki témákban tartalmaznak publikációkat, viszont azokat pontosan, mivel több nagy folyóirat hivatkozásait is felhasználják, így körülbelül egy évszázadnyi anyag található meg rajtuk. A legújabb oldalak között található a Research Gate, mely annyiban különbözik az eddigiektől, hogy inkább a kutató szemszögéből közelíti meg a publikációkat, azok karbantartása mellett lehetőséget biztosít kapcsolattartásra, munkakeresésre és tudományos vitákra is. Végül alkalmazáshoz a BME Publikációs Adattár adatbázisát használtam, mivel remek export lehetőséggel és nagy releváns tartalommal rendelkezik.

Feladatom ezek után az volt, egy webalkalmazást készítsek, amivel könnyebben át lehet tekinteni és böngészni a hosszú publikációs listákat. Ehhez a D3 nevű javascript keretrendszert használtam, ami alkalmas erővezérelt gráfok megjelenítésére, így a megjelenített gráfban könnyű navigálni a publikációk és szerzőik között, és kirajzolódik, hogy kik állnak közel egy témához és szerzőtársaikhoz. Az alkalmazás BiBTeX-et dolgoz fel, de lehetőséget biztosít a többi elterjedt publikációs fájltípus használatára is, átkonvertálás segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.