Pumpavezérlő áramkör megtervezése, optimalizálása és villamos paramétereinek bemérése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ruszinkó Miklós
Elektronikai Technológia Tanszék

A félév során a 77 Elektronika Kft-nél egy mikrofluidikai rendszer vezérlésén dolgoztam. Feladatom egy, a cég által fejlesztett áramkör kapcsolásának elemzése és átalakítása egy piezoelektromos pumpa vezérlésének megfelelően.

A feladat első lépcsőjeként kutatómunka keretében megismerkedtem a mikrofluidikai rendszerek általános hasznosítási területeivel, és forgalomban lévő pumpák működési és fizikai paramétereivel. Miután a megfelelő pumpát kiválasztottuk, a megfelelő specifikáció elkészült, elkezdődhetett az eszköz tervezése.

A vállalattól kapott OrCAD rendszerben készült terveket importáltam és aktualizáltam az alkalmazott Altium Designer tervezőprogramnak megfelelően, majd optimalizáltam és kiegészítettem a feladathoz szükséges egyéb elemekkel. Ezen elemek egyik legfontosabbika egy digitális-analóg átalakító. Ebben a témában is irodalomkutatást végeztem, kiválasztottam egy, a feladat szempontjából megfelelő működési modellt, megterveztem a specifikációnak megfelelően úgy, hogy eközben az egyetemen tanult ismereteimet is ki tudtam próbálni gyakorlati alkalmazásban. Megismerkedtem a tervezőprogram szimulációs blokkjával, és teszteltem az eszköz várható működését.

Egy PCB (nyomtatott huzalozású hordozó) gyártó rendelési specifikációjával összhangban megterveztem az áramkör layout-ját, kiválasztva a megfelelő tokozású alkatrészeket, ügyelve a ideális alkatrészsűrűségre. Fontos szempont volt, hogy az áramkörnek mechanikailag, és elektromosan is megfelelően kell kapcsolódnia egy, a projekt másik részét képző mérőáramkörhöz. Az elkészült tervek alapján legyártattuk a PCB-t, ennek folyamatát dokumentáltam, kézi beültetés után élesztettem az áramkört.

A bemérés alapján a szimulált és a mért eredmények közel azonosak, a feladat szempontjából megfelelően közel állnak egymáshoz. Megállapítottuk, hogy az elkészült áramkör a pumpa vezérlésére alkalmas, a projekt továbbléphet a mintákon végzett tesztelés fázisába.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.