Push notification szerver megvalósítása Microsoft Azure felhőben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Juhász Sándor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az internet és a nagyteljesítményű mobil eszközök elterjedésével az online rendszerek és szolgáltatások az élet szerves részévé váltak, felhasználók millióit kapcsolják össze vagy segítik munkájuk során minden nap. Ezen szolgáltatások népszerűségének, elterjedésének két kulcstényezője, hogy egyrészt bárhonnan elérhetőek, legyen szó akár okostelefonról, táblagépről, vagy egy internetképes televízióról, ugyanakkor az igénybevétel helyétől függetlenül mégis az azonnaliság érzetét nyújtják. Ez abban nyilvánul meg, hogy a felhasználót érintő-, vagy érdeklő változások, üzenetek, események gyorsan, szinte valós időben érvényesülnek és terjednek, eljutnak minden eszközre, amelyen keresztül a szolgáltatást az adott személy igénybe veszi. Azonban a használati élmény szempontjából elengedhetetlen azonnaliság biztosítása komoly feladatot ró a modern rendszerek tervezőire és üzemeltetőire, ugyanis a megfelelő információkat sok millió online ügyfél mellett is villámgyorsan kell a kliensekhez eljuttatni, ez azonban rengeteg erőforrást emészthet fel.

Diplomatervem első részében a fenti problémakör megoldására ma használatos egyik leghatékonyabb megoldás, az ún. push értesítő rendszerek alapelveinek és működésének bemutatásával foglalkozom. Jelenleg a módszer számos hasonló, de alapvetően inkompatibilis megvalósítását használják a ma elterjedt mobil- és számítógép-platformok. Egy valódi szolgáltatás üzemeltetésekor azonban ezek együttes igénybevétele szükséges a felhasználók eltérő eszközei miatt, ezért az elméleti vizsgálódás után kitérek ezen implementációk hasonlóságaira, eltéréseire és integrációs lehetőségeire.

A dolgozatom további részében egy létező, modern, aktívan használt, de jelenleg nem túl hatékony értesítési mechanizmust alkalmazó felhő alapú fájlmegosztó szolgáltatás push üzenetküldő minta használatára való átalakítását mutatom be. Ennek keretében megtervezésre és megvalósításra kerül egy új, az adott szolgáltatáshoz optimalizált push értesítő rendszer, annak speciális protokollja, valamint a működéshez szükséges, létező külső implementációkat ezzel integráló összetett szerverarchitektúra.

A következő részben lemérem az elkészült rendszer teljesítményét, a kapott eredmények alapján pedig megbecsülöm annak várható skálázhatóságát. Diplomatervem végén összefoglalom az elért eredményeket és tapasztalatokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.