QAD Enterprise Application rendszer konfigurálása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomaterv ismerteti a QAD Enterprise Application vállalatirányítási rendszer konfigurálását és adatkinyerési lehetőségeit. Az érintett témakörök négy nagy csoportba sorolhatók: a rendszer architektúrája, a telepítés lépései és paraméterezés, jelentéskészítés beépített eszközök segítségével, konfigurációs beállítások lekérdezése egyedileg fejlesztett funkcióval.

Az architektúra elsősorban az eB2.1 verzió többrétegű megoldását mutatja be. Az olvasó megtudhatja, hogy milyen szerverek vesznek részt az információáramlásban, míg az adat eljut az adatbázisból a képernyőre a felhasználó elé, és vissza. Mélyebben tárgyalás kerül az AppServer szerepe és működése, mert a .NET alapú felület funkciói ezen keresztül kommunikálnak az adatbázis-szerverrel.

A telepítés és paraméterezés során saját példány került installációra egy csak erre felállított virtuális Suse Linux Enterprise Server-re. Bemutatásra kerülnek a az egyes telepítési lépések, amik által létrejön egy teljes rendszer a JDK-tól a PROGRESS-en keresztül a felületig. Kiemelt figyelmet kapnak az egyes indító és leállító scriptek, amiken keresztül paraméterezni lehet az elindított adatbázisokat. Ezen paraméterezések ügyfelenként eltérők, hiszen mindenki más hardverkörnyezettel és felhasználószámmal működik.

Az adatbázis adatok tárolását teszi lehetővé strukturált formában, de ezekből információt kell nyújtani a felhasználó felé. A QAD EA jelentéskészítő és lekérdező eszközeit felhasználva, ismertetésre kerülnek az egyes módszerek, hogy miként lehet bevitt adatokból értékes információhalmazt, vagy akár egy bizonylatot összeállítani.

Mindig vannak olyan funkciók, amire a standard rendszer nem nyújt támogatást, és egyedi fejlesztő eszközöket kell alkalmazni, ezért PROGRESS nyelven fejlesztésre került két olyan lekérdező program is, ami segít leellenőrizni az egyes konfigurációs paramétereket, legyen az egy indító script vagy egy felhasználó beállításai.

A mintapéldák a gyakorlatban is előforduló hasonló szituációk megoldásait tartalmazzák. A telepített adatbázis egy éles rendszer alapját képező állapotot tükröz, amiben elkezdhető a vállalati folyamatokat vezérlő alapparaméterek rögzítése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.