QR-kód alapú közösségépítő szolgáltatás tervezése és megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kelényi Imre
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az okostelefonok rohamos terjedése jelentős változásokat hozott mindennapi életünkbe: segítségükkel bárhol és bármikor lehetőségünk nyílik internet elérésére, gyors böngészésé- re, továbbá alkalmazásokon keresztül szolgáltatások igénybevételére. A mobilalkalmazások számának növekedése és minőségének javulása is ezt a tényt támasztja alá. Ma már ke- vés az olyan szolgáltatás, ami nem érhető el mobil eszközről (mobil-web vagy natív kliens segítségével), sőt újabban egyre gyakoribb a kizárólagos mobil interfész megléte.

A fejlődés ezen szakasza ugyanakkor azt is eredményezi, hogy az emberek kevésbé él- nek szociális életet, gyakran kényelmesebben töltik el az időt mobiltelefonuk társaságában, sőt a kommunikáció is egyre inkább internetes csatornákon történik mobil-kliensek segít- ségével. Ez a jelenség, az egyre személytelenebb virtuális kommunikáció adott ihletet egy olyan szolgáltatás elkészítéshez, mely közkedvelt módon elsősorban mobil-platformon el- érhető, mégis közvetlenségével segít a virtuális kommunikációt a valós világ felé közelítve kiterjeszteni valós, fizikai interakció segítségével.

Feladatom egy olyan szolgáltatás-csomag elkészítése, mely képes ezt a kommunikációs formát egy intuitív megoldással elősegíteni. A központosság miatt szükség van egy szerver alkalmazásra, mely a szolgáltatás magját és alkotja, illetve egy mobil – jelen esetben iPhone – kliensre, mely ehhez a szerverhez nyújt hozzáférést egy modern és letisztult felhaszná- lói felület segítségével. A közvetlen kommunikációhoz egy fizikai csatornára is szükség van, ami egyszerűségéből és elterjedtségéből adódóan egy otthon is kinyomtatható kártya formá- jában valósul meg. A kártya tetszőlegesen tertreszabható kinézettel rendelkezik, egyetlen kötelező eleme egy azonosító, mobilok által gyorsan beolvasható QR-kód formájában. A kártyák átadása és kézről-kézre vándorlása adja a fizikai interakciót, a virtuális és fizikai világ kapcsolatát, hiszen a kártya szolgáltat elérési pontot a virtuális szolgáltatáshoz, ahol a fizikailag megkezdett kommunikáció közkedvelt, internetes csatornán is folytatódhat.

Az alkalmazás képes a szerverrel való kommunikációra, authentikációs műveletek elvég- zésére, QR kódolás segítségével kódok beolvasásra és elkészítésére, valamint nyomtatására. A szerver oldal képes felhasználók és kártyaadatok adatbázisbeli tárolására, REST API-n keresztüli manipulációjára, továbbá egy minimális webes felület biztosítására.

Az szolgáltatás elkészítéséhez szükség volt a PHP alapú webes platform és a Symfony 2 keretrendszer vonatkozó képességeinek megismerésére, a szolgáltatáshoz való kommuniká- ciós lehetőségek felderítésére (REST API és authentikáció), a tároláshoz adatbázis-kezelő rendszer használatára, a kliensen a QR kódolási és nyomtatási funkciók intergrálására, továbbá alapos tervezési munkát követően a felhasználói és fejlesztői felület kialakítására. Ezután következett a funkciók platformonkénti konkrét implementálása, majd az elkészített szolgáltatás tesztelése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.