QoS biztosítása programozható hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Faigl Zoltán
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A programozható hálózatok egy új megközelítés egy hálózat felépítésére és menedzselésére, amely egy magasabb szintre hozza a hálózat üzemeltetését. Különválasztja az adat és a vezérlési síkot, amellyel lehetővé teszi a központosított irányítást a hálózat üzemeltetőinek. Az irányítás a kontroller közreműködésével történik, amely különböző API-k segítségével kommunikál az őt vezérlő alkalmazásokkal és a hálózat elemeivel, amelyek a csomagok megfelelő továbítását végzik. Az SDN hálózat megvalósítására használt szabvány a nyílt OpenFlow protokoll, amely a switchek és kontrollerek közötti kommunikációt valósítja meg. A vezérlő működését különböző távoli kontrollerek segítségével irányíthatjuk webes interfésszel.

A legtöbb hálózatban fontos a QoS biztosítása, hiszen másként nem lehet garantálni az SLA szerződésben foglalt paramétereket. Manapság a legkülönfélébb forgalmakkal találkozhatunk, különböző sávszélesség igényekkel. Ezért célszerű a forgalmakat szétválasztani, biztosítva a megfelelő nagyságú erőforrást az egyes folyamoknak. Ez a QoS alapelve.

A dolgozatomban ismertetem az egyes QoS eljárásokat, illetve azok előnyeit és hátrányait. Programozható switchek használatával, számos a QoS elérésére vonatkozó beállítást vizsgáltam egy emulált SDN-t felépítve. Ezek pozitív hatásait mérésekkel igazolom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.