QoS és Traffic Engineering megvalósítása adatközpontokban OpenFlow segítségével

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság igen elterjedt, és közkedvelt fogalmak az adatközpontokban működő felhő alapú szolgáltatások, valamint a Software Defined Networking, amelynek egy megvalósulási formája az OpenFlow szabvány.

Az SDN motivációja, hogy a hálózati eszközök gyártói nem fedik fel az eszközökben használt algoritmusokat, így azokat a vevő nem módosíthatja. Ezen problémára kínál megoldást az OpenFlow, amely segítségével a switch-ek programozhatóvá válnak, és a csomagtovábbítás folyamatába teljes mértékben belenyúlhatunk. Mivel a rendszer nyílt, ezért lehetőséget ad új, illetve korábban csak papíron létező útválasztási, csomagtovábbítási algoritmusok kipróbálására is.

A felhő alapú szolgáltatásoknak igen fontos eleme, hogy a szolgáltatások mellé garantált szolgáltatásminőséget is adhassanak a vevőknek, miközben hálózatukat a SDN alapokon működtetik. Jelen diploma az OpenFlow szabvány QoS képességit vizsgálja meg, és mutatja be, illetve leírja egy OpenFlow alapú, garantált QoS-t nyújtó adatközpontokban működő hálózat tervét. A tervezésen túl a rendszer legnagyobb része implementálva is lett, hogy azt ki is próbálhassuk mind emulátorban, mind valós eszközökön.

Az implementáción túlmenően a dolgozat foglalkozik az elkészült megvalósítás tesztelésével is, amelyhez egy saját hálózatemulátor is készült a meglevő Mininet emulátor funkcionalitásának kibővítésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.