QoS konfigurációja NetConf protokoll segítségével OpenFlow hálózatokban

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Gulyás András
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Manapság a hálózati eszközök gyártói elrejtik termékeik belső architektúráját, csupán a szükséges konfigurációs információkat osztják meg a vásárlókkal. Ez ellehetetleníti a hálózatot vezérlő logikák, például útválasztó algoritmusok fejlesztését. Az OpenFlow protokoll ennek a problémának a megoldására nyújt lehetőséget azáltal, hogy a hálózatot felépítő kapcsolókat, vagyis magát a hálózatot programozhatóvá teszi. Így a gyártók is titokban tarthatják eszközeik belső struktúráját.

De még egy ilyen programozható hálózat esetén is fontos, hogy konfigurálható, menedzselhető legyen. Ezt egy bizonyos szinten az OpenFlow kontrollerek segítségével megtehetjük, de elsődleges céljuk nem a hálózat menedzselése, hanem vezérlése. Éppen ezért szükséges egy szabványos, könnyen kezelhető interfész készítése erre a célra.

A technológia folyamatos és rohamos fejlődésének hála az emberek szinte az összes ügyüket, teendőjüket, melyek korábban utánajárást, postai levelezést igényeltek, el tudják intézni az interneten. Akár videokonferenciák tarthatók, sportközvetítések követhetők élőben a világhálón. Ez a felhasználókban az interneten elérhető szolgálatok minőségére irányuló, növekvő igényeket gerjesztett. Ennek kezelésére fejlesztettek ki különböző technikákat, melyeket gyűjtőnéven Quality of Service-nek, azaz szolgálat minőségének hívunk. Az OpenFlow ajánlás 1.1.0 verziójában is van már említés QoS-ről, melynek menedzselése, konfigurálása szintén fontos feladat. Diplomamunkám során egy olyan menedzsment interfész fejlesztésén dolgozom, mellyel az OpenFlow kapcsolók QoS konfigurációja megoldható.

A konfigurálási lépések túlmutatnak az egyszerű lekérdezésekre, státuszinformációk kinyerésére kifejlesztett SNMP protokoll hatáskörén, ilyen célokra sokkal alkalmasabb egy újabb hálózatmenedzsment protokoll, a Netconf, melyet én is használtam. Az adatok leírására a Yang nyelv állt rendelkezésemre, melyet kifejezetten a Netconf protokoll igényeihez fejlesztettek ki. Fejlesztési környezetként a Yuma programcsomagot használtam.

Diplomamunkám keretein belül megterveztem, majd implementáltam az OpenFlow kapcsoló QoS konfigurációját megvalósító Netconf menedzsment modult. Fejlesztés során folyamatosan teszteltem, hogy funkcionálisan jól működik-e, illetve az implementáció befejeztével teszthálózaton is verifikáltam a rendszert.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.