REST API tervezése PHP nyelven

OData támogatás
Konzulens:
Braun Patrik János
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A korábbi évekhez képest az internet eléréssel rendelkező eszközök száma ugrásszerűen megnövekedett. Ennek köszönhető, hogy egy széleskörben használt alkalmazás ma már szinte elképzelhetetlen a szerver-kliens architektúra megjelenése nélkül. Ezen architektúrák közül napjainkban az egyik legnépszerűbb megközelítés, hogy a szerver valamilyen REST API-t ajánl ki. A RESTful irányelvek ugyan jól definiáltak, de mégsem kötöttek annyira, hogy ne engedjék meg az olyan mértékű rugalmasságot, hogy szinte minden szerver-kliens architektúrájú projekthez alkalmazni lehessen.

Dolgozatom célja ezen architektúrális elvek leggyakrabban használt-, és legjobbnak tartott elemeit felhasználva, egy keretrendszer elkészítése, és ezen keretrendszerbe egy egyszerű mintaalkalmazás illesztése. Mind a keretrendszer, mind pedig a mintaalkalmazás esetén a PHP nyelvet használva. Mindemellett a dolgozat bemutatja a már a piacon fellelhető lehetőségeket, és azokat összehasonlítja a saját rendszerrel is.

Az elkészített keretrendszer és alkalmazás a PHP nyelven belül a PHP 7 nyelv szintaktikáját használja, amely a dolgozat írásának pillanatában a PHP legújabb verziója, és a legutolsó verziókhoz képes (5.x) jelentős újításokat rejt magában. A dolgozat fő tárgyát a keretrendszer implementálása teszi ki, amely segít megismerni a PHP 7 nyelv újdonságait, illetve a REST architektúra legfontosabb elveit.

Az alkalmazás maga a való életből vett egy nagyon egyszerű problémára szeretne megoldást nyújtani. Ez nem más, mint a sok fiatal egyetemistát is érintő albérlet problémája. Az alkalmazás ötlet arra próbál megoldást kínálni, hogy a már beköltözött albérlők egy egyszerű és könnyen visszakereshető csatornán keresztül tudjanak kommunikálni. Ehhez készült el egy leegyszerűsített alkalmazáslogika az elkészített keretrendszerbe.

A dolgozat amellett, hogy a keretrendszer és egy ebbe illesztett alkalmazás implementálását is bemutatja, nagy hangsúlyt fektet a kapcsolódó technológiák és eszközök ismertetésére. Mindezeken túl bemutatja a napjaink fejlesztési folyamatainak fontos elemeit, mint például a tesztelés és teljesítmény mérések mibenlétét és fontosságát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.