RESTful HTTP szerver fejlesztése infúziós rendszerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Jobbágy Ákos Andor
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Diplomatervemben egy RESTful HTTP szervert készítettem el, amit infúziós rendszer teszteléséhez fognak használni ipari környezetben. A HTTP alkalmazási réteg protokoll, mely kérés-válasz alapon működik kliens és szerver között. Jelen esetben a kliens egy böngésző, a szerver pedig beágyazott környezetben valósult meg. RESTful-nak pedig azt a rendszert nevezzük, amelyik a REST szoftverarchitektúra megszorításainak eleget tesz.

A megvalósításhoz megvizsgáltam két hardver eszközt, az MSP-EXP430F5529LP LaunchPad-et és a WIZ550io Network Module-t. A munkát ezek összekapcsolásával végeztem el.

A szoftverfejlesztést a Code Composer Studio integrált fejlesztői környezetet használva végeztem el.

A szerver a FreeRTOS valós idejű operációs rendszer egy taszkjaként készült el.

A szerver megvalósításakor a TCP/IP és a HTTP protokollokat alkalmaztam.

A szerver kiegészítéseként USB HID billentyűzetet szimuláló taszkot is implementáltam.

Ezután a szerver funkcióinak fejlesztését végeztem el, a már elkészített komponensek felhasználásával. A működését a LaunchPad-en található LED-ekkel és az elkészített USB HID billentyűzettel verifikáltam.

A két taszk együttes helyes működését validáltam azáltal, hogy megbizonyosodtam arról, hogy a szerver eleget tesz a felhasználók, azaz az infúziós rendszer tesztelők igényeinek és hogy az infúziós rendszer teszteléséhez alkalmas.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.