RESTful webszolgáltatások használata

OData támogatás
Konzulens:
Kövesdán Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Az XML webszolgáltatások célja, hogy technológiafüggetlen integrációt tegyenek lehetővé eltérő környezetben kifejlesztett rendszerek között. A Web Services szabványcsalád számos kiterjesztéssel rendelkezik, amelyekkel gyakorlatilag bármit meg lehet valósítani, azonban ezek bonyolultsága nehezíti a fejlesztést, továbbá az állapottal rendelkező üzenetek erősen korlátozzák a skálázhatóságot.

Ezeknek a hátrányoknak a kiküszöbölésére gyakran használnak HTTP protokoll fölött megvalósított REST (REpresentational State Transfer) alapelven működő pehelysúlyú szolgáltatásokat. Ezek jellemzően állapot nélküliek, ezért egyszerűbbek és jobban skálázódnak, ugyanakkor alapelveik az egyszerűbb, finomabb szemcsézettségű, CRUD (Create, Read, Update, Delete) típusú műveletekhez igazodnak jobban. Ugyanakkor a RESTful szolgáltatások nem rendelkeznek általánosan elterjedt szolgáltatásleíróval, ezért nehezebb a lehetséges műveletek felderítése, és a durva szemcsézettségű hívások megvalósítása is problémásabb.

Szakdolgozatom célja bemutatni a RESTful technológiákat, a HATEOAS (Hypermedia as the Engine of Application State) elveket, az ehhez használható keretrendszereket, illetve ezek gyakorlati alkalmazását egy példaalkalmazáson keresztül.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.