RFID olvasó illesztése az ABB AC800M controllerhez

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Loványi István
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vegyipari folyamatok irányítása során különböző problémákkal kell megküzdenie az irányító rendszernek és az azt kezelő operátoroknak. Ezek között szerepel a felhasznált alapanyagok azonosítása, a technológia receptúra szerinti bemérése, illetve a gyártás alatti követése.

Az RFID technológia a felhasznált anyagok és eszközök automatikus nyomon követésében jelenthet nagy segítséget. Automatikus alatt értendő, hogy a kezelőknek nem kell egyenként az anyagokat manuálisan azonosítani minden egyes munkaállomásnál, mint például a vonalkód alapú rendszereknél. Megfelelő eszközökkel kiépíthető egy olyan rendszer, amely egy épületen belül képes „real-time” nyomon követni a megjelölt tárgyakat.

A dolgozat keretén belül bemutatásra kerül az RFID technológia illetve alkalmazásának hatékonysága az anyag-nyilvántartási rendszerekben, majd egy korszerű ipari folyamatirányító-rendszer felépítése és működése. Az RFID technológia integrálása során megoldandó feladat volt a kommunikáció kiépítése a folyamatirányító kontroller felé, a beérkező adatok értelmezése, formázása és az adatbázisba történő mentése.

Feladat volt továbbá egy mintaprogram megírása, amellyel tesztelhetőek a megvalósított funkciók, illetve az ehhez tartozó kezelői megjelenítés elkészítése.

A szakdolgozatomat az ABB Mérnöki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. -nél készítettem, ahol betekintést nyerhettem egy multinacionális cég munkájába, amely során sokrétű szakmai tapasztalattal gazdagodtam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.