RFID technológiára épülő mobil tranzakciók kezelése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Maliosz Markosz
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A modern ember életét körülveszik az elektromágneses hullámok. Mobiltelefonon keresztül tartjuk a kapcsolatot ismerőseinkkel, az internetet böngésszük, e-mail-t írunk és fogadunk. Szinte majdnem mindent el lehet intézni már telefonról, asztali gép nélkül. Az RFID (Radio Frequency Identification) is ott van a mindennapjainkban, de lehet, észre sem vesszük. Amikor könyvet vásárlunk és a boltból kilépve megszólal egy csipogó hang, az is az RFID technológia következménye.

Mindent el szeretnénk érni a telefonunkkal, egyre több és több szolgáltatást nyújtanak nekünk a szolgáltatók. A diplomaterv egy ilyen szolgáltatást szeretne bemutatni és ennek egy lehetséges megvalósítását elkészíteni. A cél mobiltelefonok, RFID és az internet segítségével egy olyan rendszer létrehozása, ahol könnyedén fizethetünk termékekért, szolgáltatásokért. A tervezés előtt szükséges volt áttekintenem a ma a világban lévő mobil fizetési és RFID alapú fizetési rendszereket. Ezt a tudást felhasználva, megterveztem és implementáltam egy olyan kliens-szerver alapú rendszert, amelynek kliens része Androidon fut és PayPal-t használ a fizetési tranzakciók lebonyolítására. A szervert felhő alapúra terveztem és ehhez a Microsoft Azure szolgáltatást használtam. Adatbázisként az Azure SQL-t tettem a rendszer mögé. A WCF (Windows Communication Foundation) előnyeit felhasználva egy RESTful szolgáltatást hoztam létre, kliens oldalon teljesen saját, míg szerver oldalon a WCF által támogatott, olykor kicsit módosított kommunikációs modul megírásával. A vevő és az eladó közötti kommunikációhoz mediátorként használtam a szervert, amely PUSH üzenetekben kezdeményez kapcsolatot a kliensek felé.

A modern telefonok adta GPS (Global Positioning System) szolgáltatások segítségével pedig mindig pontos információt kaphatunk a tranzakciók helyéről. Csalás detektálásra is alkalmas, hisz ha a vevő telefon Amerikában van, az eladó pedig Ázsiában, akkor nagy valószínűséggel ez egy gyanús tranzakció.

A telefon segítségével mindig láthatjuk a tranzakcióinkat, minden fizetéshez telefonos megerősítésre van szükség, így ha le is másolják az RFID azonosítót, akkor sem tudják a telefon nélkül használni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.