Rack automatizáció .NET alapú technológiákkal

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A rackek és a rajta elhelyezkedő hajtástechnikai elemek kezelése és előkészítése sokszor időigényes és nehézkes feladat elé állítja az embereket. Egy szoftver vagy egy nagyon segítőkész kolléga nélkül lehetetlen egy másik telephelyről bekapcsolni az eszközt vagy azon dolgozni. Egy tesztelő vagy fejlesztő sem biztos, hogy mély hardver ismeretekkel rendelkezik, ugyanakkor a munkája elvégzéséhez ez elengedhetetlen. Tehát az automatizálás nélkül kénytelenek a munkatársak tudásukat tovább bővíteni. A munkájuk könnyítése miatt a dolgozók, szeretnék távolról vezérelni a különböző eszközöket, hiszen ekkor kevesebb szaktudás is elég a feladatok elvégzéséhez. Valamint kényelmessé teszi a munkavégzést azzal, hogy nem kell a laborba bemenni, csak ha az feltétlenül szükséges. Éppen ezért nélkülözhetetlenné vált, egy olyan rendszer kialakítása, ami képes ezeket a rackeket kezelni, a felhasználói eseményeknek megfelelően. Ráadásul nem is létezett olyan megoldás, ami grafikusan megjelenítene bármilyen állapotinformációt a racken lévő elemekről.

Így készítettem el egy szerver-kliens architektúrára épülő alkalmazást, vagyis egy szerver oldalon hardverekkel és kliensekkel kommunikáló WCF szolgáltatást és egy állapotmegjelenítésért felelős, valamint felhasználói eseménybevitelt lehetővé tevő WPF programot. Ez a két termék együtt lehetővé teszi, hogy manuálisan és automaták által a rackeken műveleteket hajthassanak végre a felhasználók. Foglalási rendszerként, információszolgáltató rendszerként is funkcionál, valamint segítségével kapcsolgatni lehet eszközöket többféle módon is. Végeredményként egy olyan projekt alakult ki az alkalmazásokból, amit több ország több telephelyén is használnak, és sokan ebben az alkalmazásban látják a vállalatnál a rack automatizálás jövőjét.

Ez a specifikus megoldás, széleskörű támogatást nyújtva elérhetővé tette az ott dolgozók számára, hogy ne kelljen hardvereiket újra konfigurálni, ami miatt gyorsan vált kedveltté és népszerűvé.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.