Radar teszter fejlesztése RAT-31 radarhoz

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Seller Rudolf
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A vezérelhető radarkeresztmetszeten (Controllable Radar Cross Section - CRCS) alapuló radarteszter egy primer radarok tesztelésére kifejlesztett eszköz. A legtöbb modern radarrendszer rendelkezik hasonló berendezéssel, de legtöbb esetben ezek nem alkalmasak a teljes átviteli lánc tesztelésére. A beépített teszterek általában a vevő bemenetére csatlakozva táplálják be a jeleiket, így az antenna tesztelése ezekkel nem lehetséges.

A radarok teszteléséhez tesztrepüléseket végeznek. A módszer hátránya többek között az, hogy nagyon drága, ezenkívül az időjárási viszonyoktól is nagymértékben függ az alkalmazhatósága. A radarteszter berendezés segítségével lehetővé válik a radarok költséghatékony tesztelése, ezenkívül bonyolult repülési helyzetek is szimulálhatók, mint például a sebesség gyors változása.

A radarteszter a CRCS-en alapszik. Veszi a radar által kisugárzott jelet, és úgy változtatja meg, ahogy akkor változna, ha egy valós céltárgyról verődne vissza. A jel amplitúdóját a beállított távolságnak megfelelő szakaszcsillapítás mértékével csökkenti, valamint késlelteti is. A visszasugárzott jel fázisa szintén változik. Mozgó céltárgy szimulációja esetén a fázis időben változik, ami a frekvencia megváltozását okozza. Ez a Doppler-effektus.

Minden cél fluktuációt okoz a visszavert jelben. Ez a fluktuáció a céltárgy irányától, alakjától és anyagától függ. Ez a jelenség csak sztochasztikus valószínűségi változóval írható le. A készülék képes a fluktuáció emulációjára.

Az így átalakított jelet az eszköz visszasugározza a radar felé. A radar ugyanúgy kezeli ezt a jelet, mintha az valós céltárgyról érkezett volna, vagyis fölveszi a plotot és tracket képez belőle. A teszt alatt a radar normál üzemmódban működik, semmilyen beavatkozásra nincs szükség. Ez leegyszerűsíti a tesztet, és biztosítja az azonosított légihelyzetkép kiesésmentes előállítását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.