Rádiófrekvenciás jelgenerátor megvalósítása

OData támogatás
Konzulens:
Moldován István
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Napjainkban nagyon sok helyen használunk rádiófrekvenciás eszközöket. Elég, ha a mobiltelefonjainkra illetve egyéb Wi-Fi eszközeinkre gondolunk. Ezeken kívül rengeteg felhasználási módjuk van például, Wi-Fi alapú helymeghatározás. Az ilyen eszközök fejlesztése során elengedhetetlen egy olyan eszköz, aminek segítségével képesek vagyunk tetszőleges jeleket generálni. Ennek segítségével lehet teszteket végrehajtani a rádiós eszközökön. Az erre alkalmas többfunkciós eszközök ára meglehetősen magas. Ezért merült fel az igény egy saját tervezésű, olcsón megvalósítható hardverre.

Diplomamunkám célja egy olyan FPGA alapú rádiófrekvenciás eszköz megvalósítása, amellyel tetszőleges tesztjeleket lehet kibocsátani.

Ehhez először bemutatom az ismertebb modulációs és kódolási eljárásokat, illetve a Wi-Fi MAC rétegét. Erre azért van szükség, mert az adónak képesnek kell lenni teljes Wi-Fi csomagok adására is. Második fázisban a hardver tervezésének lépéseit ismertetem. Tervezés után a kivitelezett hardver élesztésének és fejlesztés közbeni tesztelésének körülményeit adom meg. Az eszköz helyes működésének megállapítása után megvalósítom annak vezérlését is.

Dolgozatom végén összefoglalom és kiértékelem az elvégzett munkát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.