Rádiófrekvenciás meddőteljesítmény-mérő tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Szombathy Csaba Zoltán
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

Szakdolgozatom témája Rádiófrekvenciás meddőteljesítmény-mérő tervezése. Egy rákterápiás gyógyító berendezéshez kellett olyan áramkört terveznem, ami tudja mérni a kimeneten áramló meddő teljesítményt.

A dolgozat bevezetésében bemutatom a berendezés felépítését és működési elvét, majd a későbbi kísérletek lehetséges kimeneteleinek műszaki elméleti hátterét.

A következő részben a korábban elkészült hatásos teljesítmény-mérő áramkör felépítését és működését elemzem, hogy miért is szolgáltatja ez a vezetéken folyó áram hatásos teljesítményét.

Ezután a meddő teljesítmény mérésére felmerült lehetőségeket ismertetem, ezek megvalósítási lehetőségeit és nehézségeit, előnyeit, hátrányait. Ezek alapján megoldást mutatok arra, hogy a lehetséges megoldások közül melyik lesz megfelelő.

Ez alapján ismertetem a kiválasztott megoldás alapján megvalósított áramkör kapcsolási rajzát: melyik egység milyen funkciót lát el, milyen áramköri elemek szükségesek az áramkör megépítéséhez.

A NYÁK lemez megvalósításához szükséges lépések rövid ismertetésével fejezem be a tervezési folyamatok elemzését, majd szakdolgozatomat az áramköri bemérés során tapasztaltak ismertetésével és az eredmények értékelésével zárom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.