Rádiós adatátvitel vizsgálata valós környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Gábor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Szakdolgozatomban megvizsgálom a zsúfolt, 2,4 GHz-es frekvenciasáv helyett használható, 433 MHz-es ISM sávon történő adatátvitel lehetőségét. Ehhez áttekintem az antennákat jellemző paramétereket, a hullámterjedést befolyásoló tényezőket, modulációs eljárásokat, a rádiós jelterjedési modelleket. Bemutatok két, a 433 MHz-es ISM sávon működő adóvevő modult.

Kidogozok teszteseteket és tesztkörnyezetet, melyekkel elvégzem a méréseket, bemutatom a 433 MHz-es sávon elérhető rendszerek korlátait. Megvizsgálom a különböző beállítások mellett elérhető hatótávolságot. A hatékonyabb mérés érdekében elkészítek egy olyan programot, mely képes a megadott paramétereknek megfelelő regiszterek értékét kiszámítani és konfigurációs fájlokat generálni. Illetve olyan alkalmazást készítek, mely feldogozza a nyers mérési eredményeket.

Mivel az ISM sávon osztozik az összes felhasználója, ezért egy fontos paramétert, a vevő oldali szelektivitást fogom oly módon vizsgálni, hogy az adatátvitel közben zavaró adást sugárzok.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.