Rádiós pozícionáló-rendszer mozgó egységének fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Pilászy György
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A szakdolgozat témája egy olyan mikrokontrolleres jeladó eszköz tervezésének és kivitelezésének bemutatása, amely alkalmas víz alatti működésre. A mozgó állomás rádiófrekvenciás átvitelt használva képes adatküldésre és adatfogadásra. Az eszköz különböző méréseket is végez, mint például hőmérséklet- és nyomásmérés, az ezekből származó adatokat pedig feldolgozza és tárolja.

Az első fejezet ismerteti a víz alatti rádiós kommunikáció nehézségeit, bemutatja a rádióspektrumot, majd a víz alatti kommunikációhoz megfelelő frekvencia kiválasztását, tekintettel a nemzeti frekvenciaszabályozásra. Ezután összefoglalja a rádiós modul áramkörök főbb jellemzőit.

A második fejezet először a pozíció meghatározás elméleti hátterével foglalkozik, majd ismerteti a rendszertervet és a megvalósításához szükséges főbb eszközökkel szembeni követelményeket. Emellett részletesen bemutatja néhány a feladat megvalósításához megfelelő rádiós modemet. A hardverterv ismerteti a kiválasztott eszközöket. Ezután bemutatásra kerül a kapcsolási rajz és a deszkamodell, valamint a nyomtatott áramkör is.

A harmadik fejezet tartalmazza a szoftver részletes bemutatását, ismerteti a végrehajtandó műveleteket, az adatátvitelt, a különböző üzemmódokat, és a mérések elvégzésének menetét.

A negyedik fejezet az elkészült eszköz tesztelését mutatja be mérési eredmények segítségével.

Az ötödik fejezet pedig egy rövid felhasználói útmutatót tartalmaz.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.