Rajtszámfelismerés digitális képeken

OData támogatás
Konzulens:
Prekopcsák Zoltán
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A sportrendezvényeken rengeteg fénykép készül; egyre nagyobb igény mutatkozik annak meghatározására, hogy egyes versenyzők mely képeken szerepelnek. Azonban ennek kézi elvégzése rendkívül időigényes feladat, amelyet az automatizálás jelentősen felgyorsíthat.

Feladatom olyan rendszer létrehozása, mely megoldást nyújt az előbbi problémára: a fényképeken szereplő sportolókat rajtszámuk alapján azonosítja. Így az is megállapítható, hogy egy-egy sportoló melyik képeken szerepel. A létrehozott rendszer két paraméterét határoz meg: a felismerés pontosságát és az idejét.

A fényképeken lévő rajtszámok felismerését két részletben oldom meg. Először lokalizálom őket, azaz megkeresem, hogy a képeken hol találhatóak rajtszámok, majd a kapott képrégiókon szövegfelismerést végzek. A felismerendő rajtszámok ismeretében a rendszer a kapott eredmények kiértékelését is elvégzi.

Megoldásomban már egy létező szövegfelismerő eljárást fejlesztek tovább, és ágyazom rendszerbe. Mivel a létrehozott program a feladathoz igazított karakterfelismerési és szöveg-feldolgozási beállításokat használ, ezáltal rajtszámfelismerésre optimalizált, és nem egy általános szövegfelismerő eszköz.

A rendszer eredményességét 50 képen mérve a felismerési eredmények jónak mondhatóak: a rajtszámok több mint 80%-át felismerte hiba nélkül, képenként átlagosan kb. 67 másodperc alatt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.