Rajzfilmszerű megjelenítés topológiai információk alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A nem-fotorealisztikus ábrázolás egy mára már széles körökben alkalmazott technikák csoportja, mely szándékosan szembe megy a valósághű megjelenítők által kitűzött célokkal. Célja egy bizonyos stílus követése, tipikusan praktikus vagy művészi szempontok miatt.

Ilyen megjelenésekre különböző megközelítések léteznek. Tipikus egy él kiemelő algoritmus használata, illetve a színek és fények elváltoztatása. A háromszögháló-modellek körvonalainak és jellemző görbéinek megtalálására és kiemelésére használnak egy képtérbeli algoritmust, mely ugyan egyszerű, de pontatlan és nehezen paraméterezhető. Erre kíván ez a dokumentum alternatívát adni, a háromszögháló-modellek topológiai és szomszédossági információinak feltárásával és felhasználásával. Mindezt egy előfeldolgozásos, objektumtérbeli algoritmus segítségével valósíthatjuk meg.

Létezik egy szomszédossági információk általi kapcsolat az imént említett objektumtérbeli él kiemelő algoritmus és az árnyéktestes árnyékolás között. Míg az él kiemelés esetében szükségünk van a háromszögháló-modellek sziluettjeire, az árnyéktestek esetén egy precíz körvonal azonosító algoritmus sokat gyorsíthat az árnyéktestek generálásán. Ezzel éles árnyékokat nyerhetünk interaktív képkocka-sebességek mellett.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.