Raspberry Pi adatgyűjtő szoftver fejlesztése Windows 10 IoT Core rendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Oláh István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Egyre nagyobb teret hódítanak az egykártyás számítógépek, amelyek Internetre, illetve Ethernet hálózatra tudnak csatlakozni. A diploma egy ilyen eszköz segítésével egy szerszámgép szerszámainak élettartam követését valósítja meg. A dolgozat az ehhez szükséges szakmai háttér áttekintésével kezdődik, amelynek keretein belül bemutatja az IoT eszközök szerepét az iparban. Utóbbi témakör napjainkban az Ipar 4.0 kiemelt részét képezi.

A dolgozat 2. fejezete a megvalósításhoz szükséges eszközöket, technológiákat mutatja be, mint a szerszámgép Sinumerik CNC vezérlője, a Raspberry Pi egykártyás számítógép, valamint a Windows 10 IoT Core operációsrendszer. Kiemelt figyelmet fordít továbbá a fejlesztéshez felhasznált Universal Windows Platform (UWP) API-ra, amely az operációsrendszer elengedhetetlen részét képezi. A fejezet bemutatja továbbá Model-View-ViewModel (MVVM) fejlesztői mintát, valamint az aszinkron hívások szerepét a fejlesztésben. Ezen kívül részletezi a Snap7 könyvtárat, amely PC-s, illetve PLC-s rendszerek között nyújt kapcsolatot, továbbá IoT eszközök is megjelentek a támogatott platformok között.

A dolgozat 3. fejezete tartalmazza az adatgyűjtés megvalósításához szolgáló hardver, valamint szoftver terveket. A fejezet UML osztálydiagramok, valamint szekvenciadiagramok segítségével bemutatja a szoftver felépítését, és működését. Ezen kívül megoldást mutat be a szerszámgép Simumerik CNC vezérlőjében található PLC program módosítására, amely által elérhetővé válnak a szerszám állapotok kiértékeléséhez szükséges információk. Végül összefoglalja a fejlesztés során végzett unit tesztek, programtesztek, valamint rendszerteszteket, amelyek a szoftver megfelelő működését biztosították.

A dolgozat lezáró 4. fejezete összefoglalja a feladat elkészítése során elért eredményeket, valamint tovább fejlesztési lehetőségeket kínál a további munkához

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.