React Native alkalmazás fejlesztése Redux állapotkezeléssel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Az okostelefonok elterjedésével fontossá vált, hogy az azelőtt is ismert szolgáltatások mobil alkalmazások formájában is elérhetőek legyenek. Mivel a mobilszoftverek piacáért folytatott versenyben jelenleg két számottevő résztvevő van (Android és iOS), ezért akár egy egyszerű applikáció elkészítése is nagy többletmunkával járhat, mivel két platformra való fejlesztéshez kell külön biztosítani a szükséges erőforrásokat. Az architektúrák és nyelvek különbözősége miatt ráadásul nincs is egyszerű megoldás a két platform közötti átjárásra.

2015-ben a Facebook kiadta az általuk fejlesztett React könyvtár új generációját, a React Native-t. Fő céljuk az volt, hogy webes és mobil környezetek között újrafelhasználható kód szülessen, és ne kelljen a különböző mobil platformok esetén mindig előről kezdeni egy alkalmazás fejlesztését. A React Native lehetővé tette Android, iOS és UWP (Universal Windows Platform) platformok között az „átjárást”, méghozzá JavaScript alapokon, ezáltal webre is kompatibilissá téve a kódot.

Akár mobil, akár webes alkalmazások esetén fontos kérdés, hogy a komponensek hogyan osztják meg egymással az adataikat, mikor mihez férnek hozzá. Ennek a kezelésére a Redux állapotkezelő könyvtárat választottam, ami egyszerű és hatékony architektúrával képes egy alkalmazás állapotait szabályozni.

Az általam megvalósított mobil alkalmazás egy egyetemi közösség számára készült, mellyel a közösség tagjai rendezvényekre tudnak jelentkezni, valamint kérdőíveket tudnak kitölteni. Az alkalmazás a közösség egy nagyobb informatikai projectje mobil ágazatának kezdetéül fog szolgálni, későbbi fejlesztésekre nagy valószínűséggel lesz igény. Mivel a kliens kéréseit feldolgozó szerveroldali alkalmazás még fejlesztés alatt áll, egy tesztszerverre kapcsolódva végeztem a fejlesztést.

A dolgozatomban az említett alkalmazás során felhasznált technológiákat, a fejlesztés és tesztelés mentét és nehézségeit fogom részletezni, valamint az elkészült alkalmazás működését és felépítését fogom bemutatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.