Real-time képfelismerés

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Max Gyula
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A dolgozat egy nem mindennapi feladatot, célt tűzött ki maga elé. A bevezetésben a következőket vállalta: „a kamerából érkező képek real-time feldolgozása, a TETRIS játék automatikus vezérlése érdekében”. Természetesen, hogy mi számít real-time alkalmazásnak azt a körülmények döntik el, de ha a gép legalább olyan sebességgel tud játszani, mint az ember az már jó eséllyel annak nevezhető ebben az esetben. Ezekkel a tervekkel kezdődött a programok tervezése és fejlesztése.

Az első fejezetben a tartami összefoglalón túl, a közismert tetris kialakulásának rövid története, valamint szabályrendszerének bemutatásán volt a hangsúly.

A második fejezetben az egy számítógépből és egy webkamerából álló alapmodell fejlesztési lépéseit kísértük végig, ahol a webkamera a számítógép kijelzőjét figyeli. Az általunk fejlesztett program a webkamerától érkező képet feldolgozza, megállapítja az éppen érkező elemet, majd kiszámolja az elemnek a legoptimálisabb érkezési helyét és végül oda helyezi. A fejezet ismertette a képfeldolgozás és alakfelismerés tématerületét a tetris játékhoz szükséges mértékben, valamint bemutatta a tetrishez írt M.I alapgondolatait és tervezésének egy-két aspektusát.

A harmadik fejezetben bemutattunk egy olyan hardveres megvalósítást, ahol a második fejezetben lévő programot egy FPGA-s architektúrára helyeztük. A hardveres megvalósítás azzal az előnnyel jár, hogy az alkalmazást, még gyorsabbá és még hatékonyabbá teszi. Ennek a hardvernek a tervezési és fejlesztési lépéseit követhettük nyomon. A fejezet hangsúlyosan tárgyalta magát az alapkoncepciót és a felhasznált eszközöket, de a legtöbb figyelmet az USB kommunikáció vezérlő és eszköz oldali implementációjának lépései, valamint a webkamera által küldött képek JPEG konvertálása, feldolgozása kapták.

Konklúzióként elmondható, hogy a dolgozat sikeresen teljesítette a vállalt kihívásokat és rengeteg tapasztalattal szolgált az eltérő villamos és informatikai területeken.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.