Recept törzsadatok tömeges analizálása SAP PLM receptmenedzsment környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

Diplomamunkám célja egy olyan alkalmazás fejlesztése volt, amely legfőképpen élelmiszeripari termékfejlesztők számára biztosít egy könnyen kezelhető felületet, ahol recept törzsadatokat tudnak tömeges analizálni.

Munkámat a kívánt üzleti folyamatok részletes megismerésével kezdtem, ezt követően vizsgáltam meg a felhasználható SAP technológiákat (AMDP, CDS, OData, SAPUI5, FIORI).

Ezek után magas szintű tervezést készítettem az elvégzendő feladatról mely során több alternatív megvalósítás is felmerült. Ezeket egyesével megvizsgáltam és döntöttem az a megoldás mellett, amelyik a leggyorsabb futási eredményt hozza.

A nagyvonalú tervezés után megterveztem a SAP FIORI alapú komplex alkalmazást, az alkotóelemek struktúrájától kezdve a képernyőkön, mezőkön keresztül a főbb funkciókig.

Az implementálás során több programozási nyelvet kellett egyidejűleg használnom, mint például az ABAP, SQL, HTML5, Javascript, XML.

Végül sikerült egy olyan End-to-end alkalmazást létrehoznom, amellyel a felhasználó interaktív módon tud kinyerni információkat különböző receptekből és a hozzávalóikból. Az alkalmazással nagyon gyorsan és egyszerűen kaphatjuk meg a receptek és hozzávalóik kapcsolatát azok számosságát, valamint a hozzávalók egymáshoz viszonyított kapcsolatát, például hogy melyik összetevő mely más összetevővel fordul elő. Az alkalmazás úgy lett létrehozva, hogy több recepten is lehessen egyidejűleg dolgozni, amely még jobban segíti a teljes átláthatóságot. Az eredmény listán ugyanúgy lehet még szűrni illetve azt egy gombnyomásra Excel táblázatba menteni.

Az alkalmazást több szempont szerint is teszteltem, a specifikációnak és az elvárásoknak megfelelően működik, és akár alkalmas éles környezetbe való átültetésre is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.