Receptfejlesztés folyamata során fellépő kihívások hatékony kezelése UI5 technológiával

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szikora Béla
Elektronikai Technológia Tanszék

A dolgozat középpontjában az SAP PLM folyamatorientált terméktervezést elősegítő komponensének egyik fő objektuma, a recept áll. A recept korábbi szerkesztőfelületei nehezen átláthatóak, túlságosan komplexek és nagyon sok interakciót igényelnek még a legapróbb adatmódosításhoz is. Ennek a problémának megoldására illetve esetleges alternatívák kidolgozására alakult egy projekt, akik a Design Thinking metodológia elvei alapján elemezték a problémát és tervezték meg az ügyféligényekhez jobban illeszkedő felületet és funkciókészletet. A kulcsszavak az egyszerűsítés, korszerűsítés, a hatékonyságnövelés valamint a felhasználói élmény javítása.

A projekt kimeneteként előálló specifikáció vázának tervezését, implementálását és tesztelését végeztem. A célom nem a teljes alkalmazásjavaslat megvalósítása volt, hanem korszerű technológiák alkalmazása, mind backend, mind frontend oldalon. Felmérni, hogy a feladat szükségleteihez hogyan illeszthetőek ezek és milyen problémák merülnek fel az alkalmazásuk során. Ezzel a munkával egy esetleges, későbbi megvalósításhoz előrevetíthetem a nehézségeket, vagy egy adott feladatra technológiai javaslatot tudok tenni.

A megvalósítás során megismertem a CDS és External nézet lehetőségeit, az AMDP-t, valamint a natív HANA nézet előállítását. Megtapasztaltam, hogy ezek a fejlesztői eszközök, hogyan integrálhatóak az SAP NetWeaver Gateway alkalmazással illetve a SAP HANA Cloud Platformmal. Megismerkedtem a platform konfigurálási lehetőségeivel és a fejlesztői környezetével.

Sikeresen átvittem HANA adatbázisra egy eddig csak ABAP OO nyelven megírt üzleti logikát, a Compliance Checket. Az áthelyezéssel a korábbi szekvenciális feldolgozást felváltja a HANA beépített optimalizáló és párhuzamosítást végző modulja.

Végezetül elkészítettem egy teljesen végponttól végpontig terjedő implementációt, melyben sikeresen integráltam az ABAP OO nyelvet és a modellező eljárásokat, elválasztva az írást és olvasást végző logikát.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.