Receptkereső alkalmazás készítése Windows platformra

OData támogatás
Konzulens:
Albert István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kapnak a mobil eszközök - az okostelefonok és táblagépek. Kijelenthető, hogy a fejlett nyugati társadalmakban nem telik el úgy nap, hogy ne használnánk ezeket. A hordozható eszközök térnyerésével arányosan nő az igény azokra a minőségi alkalmazásokra is, melyek valódi élményt nyújtanak a felhasználónak, használatuk gyors és kényelmes. Nem szabad elfeledkeznünk azonban az asztali számítógépek és notebookok szerepéről sem, hiszen azok szintén megtalálhatók a legtöbb háztartásban. Az itt használatos szoftverekre is igazak természetesen a fent megfogalmazott megállapítások.

Az új Universal Windows Platform lehetőséget teremt az egységes alkalmazásfejlesztésre. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz az alkalmazás képes futni az összes Windows-os eszközön, legyen szó akár okostelfonról, tabletről, notebookról, asztali számítógépről, vagy egy Raspberry Pi-ról. Ez óriási előnyt jelenthet a piacon, a fejlesztés ideje lerövidül, hiszen az alkalmazást csak egyszer kell elkészíteni. Dolgozatom első felében bemutatom platform sajátosságait és újításait, a fejlesztés során használható technológiákat.

A fenti követelményeket figyelmébe véve egy receptkereső alkalmazást készítek, mely minden Windows 10 rendszerű eszközön futtatható.

Az étkezések elhanyagolhatatlan részét alkotják a napi rutinnak, azonban a felgyorsult életmód miatt azonban egyre kevesebb időt es figyelmet tudunk fordítani arra, hogy egészségesen táplálkozzunk. Ennek leküzdésében nyújthat segítséget a készülő alkalmazás, melyben könnyedén kereshetünk recepteket, ezeknek láthatjuk többek között az elkészítési idejét, hozzávalóit, de a tápérték információit is, így akár speciális diétákhoz is tálalhatunk megfelelő ételeket. Használatával elfelejthetjük a hagyományos szakácskönyveket, így időt spórolhatunk. Főzés közben nem szükséges az eszközhöz érnünk, mert az hangvezérelhető. A főzés után a felhasználó könnyedén megoszthatja élményeit ismerőseivel. Dolgozatomban második felében bemutatom a már létező megoldásokat ezen a területen, részletesen leírom az alkalmazásom fejlesztésének lépéseit, majd megvizsgálom a továbbfejlesztés lehetőségeit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.